Blogg

26. apr, 2017

Jag har ett rum fyllt med rekvisita till gravidfotograferingar, nyfödd-baby- och barnfotograferingar. Det finns håraccessoarer, kläder, filtar, mössor, leksaker, korgar, gravidklänningar, trälådor, vintagesaker, plåtbilr, dockvagnar, fåtöljer och annat. Det mesta har jag själv köpt eller sytt, men vissa saker har jag fått från släkt och vänner. Jag har fått svar på min fråga om samarbete från ett företag vilket jag längtar till att få fotografera och blogga om inom kort.

Tyvärr verkar vårvärmen hålla sig undan ett tag till, så vi har fått skjuta fram tre fotograferingar som är planerat att tas utomhus. Men snart har vi den härliga vårvärmen med alla vackra blomsterhav att se fram mot. 

9. apr, 2017

Som jag tidigare har skrivit så har jag ett rum fyllt med rekvisita att låna vid fotograferingar. Det finns så mycket och jag tänkte visa er lite i taget här i bloggen. För nyfödd-fotograferingar finns det två stora lådor fyllda med filtar och fällar i olika färger, storlekar och material. Det finns kläder pch många av dessa har jag själv sytt, stickat eller virkat, till detta finns tillbehör som filtar, hårband, nallar och annat. Här finns även korgar, trälådor, gamla dockvagnar m.m. 

När man gör en nyfödd-fotografering får man räkna med att det kan ta några timmar, allt mellan 2-4 timmar och kanske mer. För mig finns det ingen tidsbegränsning, det viktiga är att följa bebisens rytm med amning, blöjbyten osv. Säkerheten är a och o vid fotograferingen och för att bebisen ska känna sig lugn och trygg har jag en värmefläkt på intill och lugn musik på låg volym. Vi tar bilder både när bebisen sover och är vaken och man kan använda olika rekvisita. Fotograferingen kan göras hemma hos kunden eller i min studio och bebisen bör vara mellan ca 4-20 dagar.

På bilden ser ni en liten bråkdel av all rekvisita som fins att låna vid nyfödd-fotografering.

Nu ser jag fram mot vårens inbokade fotograferingar av nyfödda ❤

2. apr, 2017

Vill ni vinna presentkort på fotograferingar, så missa inte tävlingen med flera vinster i påskäggen! Tävlingen hittar ni på vår facebooksida: www.facebook/lillamollefotografi

21. mar, 2017

Den tiden då jag fotade analogt var ju spännande, man satte in en filmrulle, fixade med kameran inställningar och plåtade.Sen framkallades bilderna i speciellt framkallningsrum. Då var man mer noga med förberedelser och kameran inställningar i förväg för att få bästa resultat. Idag när jag fotar med min digitala systemkamera kan jag ju testa mig fram på ett annat sätt, jag kan välja automatiska inställningar, men jag använder alltid Manuella läget. Bilderna förs över till datorn snabbt och smidigt, istället för dåtidens framkallning, ja en del jobbar så även idag vilket är jättekul, så framkallar jag bilderna i datorn istället. När bilderna har överförts till datorn är dom i raw-format, vilket innebär att jag framkallar alla bidler själv från grunden. Man kan välja att kameran gör framkallningen men jag fotar alltid i raw och framkallar bilderna själv då kamerans val inte blir så bra i mitt tycke. 

När man då gick till en fotograf med t.e.x sitt barn, efter fotograferingen så fick man efter 3-4 veckor samtal eller brev att bilderna var klara för visning. Man åkte till fotografen och fick där några bilder i plånboksstorlek som ingick i priset, dom bilderna hade fotografen själv valt ut. Från dom bilderna valde man sedan ut och beställde förstoringar, dragspelsalbum, tackkort osv. 

Samma princip gäller även idag, fast digitalt och man har ofta mång fler bilder och fördelen är att man själv väljer ut sina bilder. Man får en visning antingen hos fotografen eller en visning på nätet, där man väljer dom bilder man vill ha som ingår i priset. Vill man beställa fler bilder på fil, förstoringar och annat så gör man det av dessa bilder.

Skillnaden från då och nu är inte så stora 🙂

10. mar, 2017

Idag fick jag hem ett stort paket från fotolabbet med beställda förstoringar av bilder från några kunder. Även den här gången var jag nöjd med alla bilder. För mig är kvalitet med rätt färgrymd och papper oerhört viktigt, bilderna ska hålla i många år och då gäller bästa kvalitet. Nu ska en del bilder ramas in och några ska monteras i dragspelsalbum för att sen levereras till kunder. Återkommer med ett längre inlägg om det en annan dag :)