21. mar, 2017

Analogt/Digitalt

Den tiden då jag fotade analogt var ju spännande, man satte in en filmrulle, fixade med kameran inställningar och plåtade.Sen framkallades bilderna i speciellt framkallningsrum. Då var man mer noga med förberedelser och kameran inställningar i förväg för att få bästa resultat. Idag när jag fotar med min digitala systemkamera kan jag ju testa mig fram på ett annat sätt, jag kan välja automatiska inställningar, men jag använder alltid Manuella läget. Bilderna förs över till datorn snabbt och smidigt, istället för dåtidens framkallning, ja en del jobbar så även idag vilket är jättekul, så framkallar jag bilderna i datorn istället. När bilderna har överförts till datorn är dom i raw-format, vilket innebär att jag framkallar alla bidler själv från grunden. Man kan välja att kameran gör framkallningen men jag fotar alltid i raw och framkallar bilderna själv då kamerans val inte blir så bra i mitt tycke. 

När man då gick till en fotograf med t.e.x sitt barn, efter fotograferingen så fick man efter 3-4 veckor samtal eller brev att bilderna var klara för visning. Man åkte till fotografen och fick där några bilder i plånboksstorlek som ingick i priset, dom bilderna hade fotografen själv valt ut. Från dom bilderna valde man sedan ut och beställde förstoringar, dragspelsalbum, tackkort osv. 

Samma princip gäller även idag, fast digitalt och man har ofta mång fler bilder och fördelen är att man själv väljer ut sina bilder. Man får en visning antingen hos fotografen eller en visning på nätet, där man väljer dom bilder man vill ha som ingår i priset. Vill man beställa fler bilder på fil, förstoringar och annat så gör man det av dessa bilder.

Skillnaden från då och nu är inte så stora 🙂